Trakteren op school of op het kinderdagverblijf

Voor je een traktatie kiest is het handig even navraag te doen op het kinderdagverblijf of op school. Zijn er eisen waar je aan moet voldoen?

Scholen en kinderdagverblijven stellen soms regels op waaraan kindertraktaties moeten voldoen. Liever geen snoep bijvoorbeeld, maar in de praktijk houden weinig ouders zich hieraan en je kind zal waarschijnlijk ook het liefst op iets zoets trakteren. Persoonlijk zijn we niet erg tegen snoep maar wat minder kan geen kwaad. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die ook nog lekker zijn. Je zou ook een niet eetbare traktatie kunnen overwegen.

Houd er ook rekening mee dat er kinderen in de klas kunnen zitten met speciale wensen. Een allergie voor koemelk, noten of pinda’s komt vrij veel voor, de kans dat er iemand in de klas last van heeft is niet denkbeeldig. Maar kinderen kunnen door leef of eetgewoonten ook dingen niet eten: geen vlees, halal of kosjer, geen kleurstoffen of geen zoetstoffen. Vraag er even naar en houdt er als dat mogelijk is rekening mee. Of biedt kinderen de keuze uit twee alternatieven.

Kies ook een traktatie die bij jou past. Hou je van knutselen? Leef je uit! We willen je niet ontmoedigen maar voor veel kinderen maakt het werkelijk niet uit hoe mooi de traktatie eruit ziet. Het resultaat van al je uren knutselen wordt binnen een paar seconden vakkundig gesloopt. Wil je toch graag iets moois maken, doe het dan voor je kind en voor jezelf.  Bedenk ook dat het leuker is als je kind  meegeholpen heeft om de traktatie te maken.

Praktisch: als de voorbereiding veel tijd kost moet je er waarschijnlijk de dag ervoor al aan beginnen. Kan je traktatie daar wel tegen? Gesneden fruit wordt bruin, kaas en worst drogen uit, zelfs als je het in de koelkast bewaart. Bederfelijke traktaties zijn misschien helemaal niet zo’n goed idee, je weet ook niet precies hoe laat je kind het mag ronddelen.

Een ander aandachtspunt: zorg dat het heel blijft. Je kan een prachtige constructie bedenken maar als je die niet heel naar het kinderdagverblijf of de school kan vervoeren of als het voor je kind bijna bovenmenselijk moeilijk (breekbaar, zwaar) is om er mee rond te gaan, kun je beter iets eenvoudigers bedenken.

Op school zijn ze je waarschijnlijk ook dankbaar als je een traktatie kiest die je met je handen kan pakken zonder dat het hele lokaal daarna ondergesmeerd wordt met chocolade of iets ander plakkerigs. Liever geen suikerspinnen dus.

Suggesties en verder lezen: 

origineel en gezond: http://www.traktatietips.nl
leuk aangekleed fruit: www.gezondtrakteren.nl

foto: srprisng! CC

0 Responses to “Trakteren op school of op het kinderdagverblijf”


Comments are currently closed.