Speels & spannend: een quizfeest

Een quiz-feest is een geweldig kinderfeestjes-idee voor kinderen vanaf een jaar of 7. De naam zegt het al; het feest draait om een quiz maar hoe die quiz eruit ziet is natuurlijk helemaal aan jou.

uitnofdiging kinderfeestje quiz

Uitnodiging voor een quiz-feestje

De vorm

Ga je een quizfeest organiseren, bedenk dan vooraf of je er een competitie van wilt maken. Een quiz waarbij uiteindelijk 1 kind of 1 team wint, is spannend maar de competitie kan de sfeer nogal beïnvloeden. Wil je het voor iedereen leuk houden, dan kan je de quiz bijvoorbeeld uit verschillende rondes samenstellen waardoor je meerdere winnaars krijgt.

 

Kennisquiz

In een kennisquiz draait het om kennis. Je kan de quiz over verschillende onderwerpen laten gaan maar je kan ook een onderwerp op verschillende manieren behandelen. Is de groep samengesteld uit kinderen met verschillende interesses dan varieer je de onderwerpen: dieren, bekende Nederlanders, geschiedenis, techniek. Zijn alle gasten op het feestje lid van de zelfde voetbalclub, gymnastiekvereniging of zangkoor, dan kan je een quiz maken die vooral daarover gaat.

 

Variatie

Om de quiz interessant te houden is het belangrijk verschillende soorten vragen te bedenken. Je kan varieren in onderwerpen, maar ook als alle vragen bijvoorbeeld over voetbal gaan, kan je vragen stellen over de regels van voetbal, over bekende voetballers, kan je vragen stellen over voetbal-videofragmenten of praktische opdrachten (doe een dubbele schaar). Wissel je kennisvragen af met praktijkvragen, dan wordt de kans ook groter dat er meerdere winnaars zijn.

 

Teams of losse spelers

Ken je alle gasten goed, dan kan je waarschijnlijk wel inschatten of het gezellig blijft als je er een echte competitie van maakt. Je kan er ook voor kiezen om tweetallen samen te stellen. Houdt je daarbij rekening met specifieke sterktes en zwaktes, dan blijft het spel spannend zonder dat er spelers afvallen. Je kan de quiz natuurlijk ook echt opdelen in drie onderdelen waarbij je in iedere ronde andere teams samenstelt

 

Lengte

Een typische kinderquiz op televisie duurt zo’n 20 minuten en is ingedeeld in 3 rondes. Omdat de kinderen bij het quizfeest deelnemers zijn (en geen toeschouwers) mag jouw quiz best wat langer duren. Las je tussen de rondes door pauzes in, bijvoorbeeld om taart te eten, dan vul je gemakkelijk een middag.

 

Punten bijhouden

Punten bijhouden kan op verschillende manieren. Als je eraan kan komen zijn de scorebordjes die bijvoorbeeld gebruikt worden bij tafeltennis handig maar het kan ook met spullen die je al in huis hebt: geef ieder team een pot en stop daar per punt een knikker in. Tel aan het einde de knikkers en je bent klaar.

 

Vragen bedenken

Vragen bedenken is niet moeilijk, met wikipedia kom je een heel eind. Wat wel moeilijk is, is om de vragen niet te makkelijk of moeilijk te maken.

 

Hulpmiddelen:

Natuurlijk kan je de vragen op kaartjes schrijven maar een quiz op de computer is natuurlijk wel zo mooi. Je kan zo foto’s, filmpjes en geluidsfragmentjes in de vragen gebruiken. Ook bij het bedenken van vragen kan je internet goed gebruiken. Google op quizvragen en je kan kiezen uit meerdere websites die kant en klare vragenlijsten aanbieden op bijna ieder onderwerp.

0 Responses to “Speels & spannend: een quizfeest”


Comments are currently closed.