Kinderfeestjes idee: een hoorspel maken

Hoorspelen leken een tijdje bijna verdwenen maar de laatste jaren zijn ze gelukkig aan een come-back bezig. Een hoorspel is leuk om naar te luisteren maar met is ook een heel leuke invulling voor een kinderfeestje.

Vooraf: een hoorspel kun je opnemen of ‘live’ spelen. Opnemen is leuk, al was het maar omdat je de gasten dan later een opname kan toesturen, maar je zult wel toegang tot apparatuur hebben.

Kies je ervoor het hoorspel op te voeren, dan kan je de ouders uitnodigen om de uitvoering bij te wonen. Omdat het een hoorspel en geen toneelstuk moet worden hang je een doek op of verduister je de ruimte waar het publiek zit, zodat ze de uitvoerenden niet kunnen zien.

 

Voorbereiding

Hoorspelen zijn niet veel op de radio te horen en veel kinderen hebben nog nooit een hoorspel gehoord. Geef je een voorproefje en laat ze horen wat een hoorspel is en leg uit wat de bedoeling is.

 

Bestaand verhaal of nieuw verhaal

Kies je ervoor een bestaand verhaal uit te voeren, bedenk je eigen verhaal of laat de kinderen een verhaal bedenken. Je kan dat helemaal uitwerken zodat de kinderen een duidelijke rol hebben en zich kunnen concentreren op de uitvoering. Je kan er ook voor kiezen om alleen het plot van een verhaal te gebruiken (een bekend verhaal, bekende personages of een sprookje bijvoorbeeld) en de spelers de vrijheid geven die rol zelf in te vullen. Laat je keuze afhangen van de kinderen die uitgenodigd zijn.

 

Verdeel de rollen

Sommige kinderen zijn gek op toneelspelen, anderen hebben een klein duwtje in de rug nodig. Dat je bij een hoorspel niet hoeft te spelen maar alleen je stem gebruikt maakt voor sommige kinderen al een groot verschil. Wil een kind per se niet spelen, geef het dan de rol van geluidmaker of technicus. Het moet natuurlijk vooral leuk blijven.

 

Een script

Het is handig om een uitgeschreven script te maken waarbij je kan aangeven wie welke rol speelt. Wil je zonder script uitvoeren of opnemen, oefen dan een keer en zorg ervoor dat iedereen een rol heeft.

 

De geluidseffecten

Voor een goed hoorspel heb je geluidseffecten nodig. Op internet kan je allerlei geluidseffecten vinden maar zelf effecten maken is veel leuker. Als het verhaal duidelijk is kan je de kinderen vragen welke geluiden nodig zijn om het verhaal aan te kleden. Hoe klinkt regen, onweer, een achtervolging door het bos? En hoe kan je die geluiden maken? Ga je ze imiteren met je stem of gebruik je hulpmiddelen? Verzamel vooraf spullen waarmee je geluiden kan maken. Takjes die gebroken kunnen worden, een blikken plaat die je kan schudden om omweer na te bootsen, een bakje met grind, een keukentrap, alles kan. Laat de kinderen experimenteren en bijhouden hoe ze welke geluiden kunnen maken. Schrijf het op in het script.

 

Opnemen of niet

Ga je het opnemen, dan heb je een apparaat nodig waarmee dat kan. Er zijn heel veel mogelijkheden. Weinig mensen hebben een opname-apparaat. Je kan ze kopen vanaf ongeveer €100,- maar als je het verder niet nodig hebt, is dat veel geld. Als je het ook niet van iemand kan lenen, kan je ook een camera gebruiken. Een externe microfoon is handig. Dek de lens af en neem alleen geluid op. Bewerk de video later op de computer. Je kan ook direct op de computer opnemen. Gebruik een losse microfoon (je hebt ze al voor een paar euro) of de microfoon van de webcam.

Geluid bewerken op de computer kan je bijvoorbeeld doen met het gratis programma Audacity

Op sommige MP3 spelers zit ook een opnamefunctie. Als je de mp3 speler later op de computer aansluit kan je de opnames hierop bewerken.

Pas op wel op dat de techniek niet een te belangrijke rol gaat spelen. Neem gewoon alles op en monteer later, na afloop van het feestje. Omdat het hoorspel waarschijnlijk niet tijdens het feestje zelf af komt, kun je kiezen om een paar ruwe opnames te laten horen. Om het feestje niet half-af te laten eindigen kun je als afsluiting in het donker -spannend!- een hoorspel te beluisteren.

 

Links:

Luisterrijk, een winkel met luisterboeken en hoorspelen

Professionele hoorspelmakers:

de Hoorspelfabriek

Frank Gunning

 

 

 

 

 

0 Responses to “Kinderfeestjes idee: een hoorspel maken”


Comments are currently closed.