Geen stress voor het kinderfeestje

Een kinderfeestje is voor de meeste ouders een behoorlijke klus. De meeste van ons hebben nou eenmaal niet iedere dag met zo’n grote groep kinderen te maken. Daarbij komt natuurlijk dat je het het graag een geslaagde dag maakt voor je kind. 

Net als met opvoeden, heeft iedereen een mening maar of je ook naar iedereen moet luisteren… Als we dan toch een tip willen geven, dan is het: ga opzoek naar een feestje dat bij jou past. Bepaal vooraf hoeveel tijd, geld en eigen inbreng je erin wilt stoppen. Ben je creatief en vind je het leuk om zelf iets te bedenken, doe dat dan vooral. Als jij enthousiast bent, zijn de kinderen dat meestal ook. Vind je het moeilijk zelf iets te bedenken, dan zijn er gelukkig allerlei mogelijkheden. Je kan ergens naartoe gaan waar de kinderen zichzelf vermaken (een speeltuin, een museum) of waar ze vermaakt worden (een theater, de bioscoop) of waar ze onder begeleiding iets moeten ondernemen (een workshop, een clinic). Je kan thuisblijven en daarbij hulp inroepen. Knutseldozen, feestkisten, speurtochten, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat en er zit vast wel iets bij wat jouw zoon of  dochter aanspreekt. 
Bij jonge kinderen is het verstandig het eenvoudig te houden. Niet te veel activiteiten, niet te veel heen en weer rijden en niet te lang. Maak een draaiboekje (dit klinkt erg ingewikkeld maar het betekent gewoon dat je vooraf even nadenkt over wat je wanneer gaat doen en wat je daarbij nodig hebt) maar houd je daar niet al te krampachtig aan vast. Let op hoe kinderen reageren. Zijn ze geconcentreerd met iets bezig, ga dan niet iets anders doen, omdat het schema dat voorschrijft. Vervelen ze zich, begin dan aan het volgende item.
Probeer afwisseling aan te brengen in het programma: iets fysieks waarbij ze hun energie kwijt kunnen en iets rustigs waarbij ze kunnen bijkomen. 
Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Zorg ervoor dat je het niet alleen hoeft te doen, maar regel hulp. Alle ouders zitten in het zelfde schuitje, als je een ruil voorstelt met de ouder van een van de kinderen die je uitnodigt, help je elkaar.

0 Responses to “Geen stress voor het kinderfeestje”


Comments are currently closed.