Creatief en kleurrijk: een grafitti-feest

Dit idee is misschien niet voor ieder kind (of iedere ouder) passend, maar zijn de kinderen die je uitnodigt graag creatief bezig en vinden vooral jij en je kind het leuk om je handen vuil te maken, dan bezorg je de gasten een geweldige middag.
Verander de kamer, de keuken of de schuur in een drukkkerij en maak prachtige t-shirts met zelfgemaakte stencils.
Een stencil is een uitgesneden tekening waarbij de gaten in het papier straks met verf gevuld worden, een verfmal. Kan je zelf goed tekenen, dan kun je de vormen met een stift tekenen en die uitsnijden uit dikker karton. Het karton gebruik je straks als mal. Vind je het moeilijk aansprekende vormen te tekenen, gebruik dan plaatjes van internet, print ze en snij die uit karton.
Je kan de stencils vooraf maken, je kan ook een deel van het werk voorbereiden (printen) of de kinderen het helemaal zelf laten doen. Hoe meer je voorbereid, hoe korter de activiteit duurt. Oudere kinderen kunnen gemakkelijk meer zelf doen.
Kies niet te ingewikkelde vormen: dunne randjes gaan snel kapot of lopen vol verf. Wát je straks gaat drukken is helemaal aan jullie. Letters en cijfers, bloemen, dieren of hele silhouetten zijn mogelijk en als je het helemaal ingewikkeld wil maken kan je vormen ook nog in lagen drukken waarbij de onderste laag, de eerste mal de achtergrond vormt en lagen erop steeds een deel van de onderlaag afdekken zodat je figuren in meerdere kleuren kan afdrukken.

graffiti feest uitnodiging

Leuke uitnodiging? Klik op de kaart om het ontwerp ervan te gebruiken voor je eigen kaarten

Wat je nodig hebt:
textielverf of spuitverf
stevig karton voor sjablonen
een snijmat
breekmesjes om stencils te snijden
t-shirts

Witte t-shirts zijn goedkoop te krijgen op de markt of bijvoorbeeld bij Zeeman. Meer dan €2,- per stuk hoeven ze niet te kosten. Ben je handig met de naaimachine, dan kan je van oude lakens bijvoorbeeld ook vlaggen maken.
Trouwens: de t-shirts hoeven natuurlijk helemaal niet wit te zijn.

Een variant: wil je er helemaal een echt grafittifeest van maken, laat de kinderen dan een binnenmuur van de schuur of garage of een -oude- schutting beschilderen. Een mooie foto met het eindresultaat en de zelfgemaakte t-shirts zijn meteen een prachtig aandenken.

Niet vergeten:
gebruik je spuitbussen, dan moet je rekening houden met de spuitnevel: richt de ruimte zo in dat niet alles onder de verf komt. Lukt dat niet, dan kan je ook verven met een tamponeerkwast of een sponsje. Vergeet niet op de uitnodiging te zetten dat kleren onherstelbaar beverfd kunnen worden.

0 Responses to “Creatief en kleurrijk: een grafitti-feest”


Comments are currently closed.