Creatief en diervriendelijk: een vogelfeest

Welk kind houdt niet van dieren? Speciaal voor de jonge dierenliefhebbers is dit kinderfeestjesidee: een vogelfeest. Afhankelijk van het weer kan je buitenonderdelen toevoegen.

Buiten: vogeltelling
Welke vogels zitten er bij jou in de tuin? In iedere tuin zitten vogels. Merels mezen en mussen zijn gemakkelijk te herkennen en komen ook in de stad voor. Heb je geen tuin, dan is een park ook prima. Maak een lijstje met volgels die ze kunnen tegenkomen en vraag de kinderen om op dat lijstje aan te geven welke vogels ze gezien hebben. Maak het niet te moeilijk en beperk je tot vogels die gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Buiten: vogelspeurtocht
Print verschillende afbeeldingen van vogels en lamineer de uitgeknipte plaatjes. Maak er met een perforator een gaatje in en hang ze op. Gebruik de achterkant van de plaatjes op een opdracht te geven: een kennisvraag (Hoe hard denk je dat een duif kan vliegen? Kan je drie vogels nemen die familie zijn van de kraai?) een raadsel (Welke slechtziende vogel is geen vogel?) een opdracht (Spot 3 verschillende volgels, welk geluid maakt een duif?). Maak de speurtocht niet te lang, er is namelijk nog meer te doen

uitnodiging vogelfeestje

Een uitnodiging voor een vogelfeestje

Binnen: vogelsnacks maken
Wil je vogels in je tuin of op je balkon, dan moet je ze natuurlijk lokken. Het gemakkelijkst gaat dat met voer. In de vogelwerkplaats gaan we een pindaketting en een vetbol maken. De ingedienten zijn goedkoop en goed verkrijgbaar en zowel de slinger als de vetbollen zijn eenvoudig om te maken. Instructies vind je op de site van de vogelbescherming.

Binnen: maak een mezenkast
Je kan dit goed voorbereiden. Zeker voor jonge kinderen is het precies zagen nogal een opgave en als er meer kinderen zijn, heb je waarschijnlijk niet genoeg handen om alles te begeleiden. Een duidelijke instructie voor het maken van een mezenkast vind je gemakkelijk met google: deze bijvoorbeeld: http://eigenwijzetuin.be/nestkasten-ed/mezenkast-maken/

Zie je op tegen de voorbereidingen, laat bij de bouwmarkt het hout op maat zagen. Nog makkelijker: er zijn bouwpakketten. Deze zijn natuurlijk wel wat duurder. Na afloop van het feestje mogen de gasten hun zelfgemaakte kast natuurlijk mee naar huis nemen.

 

 

0 Responses to “Creatief en diervriendelijk: een vogelfeest”


Comments are currently closed.